De musici

Maak kennis met de musici van het seizoen 2017-2018!

Camerata RCO - members of the Royal Concertgebouw Orchestra
Camerata RCO - members of the Royal Concertgebouw Orchestra

Camerata RCO is een uniek ensemble, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam. Het plezier dat zij beleven aan het samenspelen in het orkest zetten zij voort door het samenspelen in kleine bezetting. Het ensemble speelt veelvuldig vooraanstaande zalen in binnen- en buitenland en op 15 april ook bij Vrienden van de Kamermuziek. 

Het ensemble is in-residence in Festival Amfiteatrof in Levanto. Daarbij heeft Camerata RCO een eigen serie in de Oude Kerk in Spaarndam, het Energiehuis, Kunstmin, in Dordrecht en VondelCS in het Vondelpark in Amsterdam. Recent trad het ensemble op in onder andere Tokyo, New York, Seoul, Minsk, Madrid en Rome. 

Camerata RCO heeft opnames gemaakt voor radio en tv en heeft al enkele CD’s uitgebracht (Corelli, Mozart, Mendelssohn, Ravel) onder het label Gutman Records. In september 2014 nam Camerata RCO een CD op van Mahler’s negende symfonie in een bewerking voor ensemble door Klaus Simon onder leiding van Gustavo Gimeno.

Pianoduo Scholtes & Janssens
Pianoduo Scholtes & Janssens
piano

Vandaag de dag worden Lestari Scholtes & Gwylim Janssens erkend als één van de meest belovende pianoduo's van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm'


Het duo staat bekend om zijn betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en hun intense en energieke optredens. Dit heeft het duo concerten opgeleverd in vele Europese landen, Israël, de Verenigde Staten, Dubai, Zimbabwe, Georgië, Chili, Bolivia en Mongolië. Hun concerten zijn zowel in het binnen- als buitenland uitgezonden op televisie en radio, waaronder Radio4, BBC3, Kol Hamusica (Israëlische radio) en Klara. Ook traden zij meerdere malen op met het Brabants Orkest en het Israel Symphony Orchestra. Het duo was te beluisteren op diverse festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen-Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Almere Kamermuziekfestival, Festival Classique en het International Piano Duo Festival Polen.

Het duo was winnaar van onder meer het prestigieuze Vriendenkrans Concours, het Concours Musical de France, het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 en IBLA Grand Prize International Music Competition en werd in 2010 uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het Jaar. Lestari en Gwylim zijn juryleden bij de jaarlijkse IBLA Grand Prize International Music Competition te Sicilië, Italië. Ze gaven masterclasses aan diverse conservatoria in Nederland, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Mongolië en Zimbabwe.

Het duo is initiatiefnemer en artistiek leider van het Pianoduo Festival Amsterdam. De eerste editie van dit festival vond plaats in september 2013 in het Bethaniënklooster te Amsterdam.

Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. In november 2010 kwam de debuut-CD van het duo uit met werken van Rachmaninoff, Debussy en Ravel, onder het label van QuattroLive. In mei 2014 is hun tweede cd ‘Paris!’ uitgekomen bij Etcetera Records.

 

TRIO 258
TRIO 258
pianotrio
TRIO 258 bestaat uit Eduardo Paredes (viool), Leonard Besseling (cello) en Lestari Scholtes (piano), drie bevlogen musici met een rijke kamermuziekhistorie in binnen- en buitenland. Het pianotrio vormde zich in 2015 in een sfeervolle repetitieruimte aan de Keizersgracht 258 te Amsterdam.

Op datzelfde adres, enkele verdiepingen lager, werden tevens de beide strijkinstrumenten gebouwd door vioolbouwer Matthieu Besseling, de vader van Leonard. Het trio vond elkaar in hun passie voor kamermuziek, geïnspireerd door opnames van oude meesters als Heifetz, Rubinstein en Piatigorsky, en hun zoektocht naar het verenigen en completeren van elkaars muzikale persoonlijkheden. Het trio trad op in onder meer het Muziekgebouw Eindhoven en het Concertgebouw Amsterdam en  op festivals als de Uitmarkt en het Kamermuziekfestival Schoorl. 

Stanislavski String Quartet
Stanislavski String Quartet

Het Stanislavski String Quartet werd in 2015 opgericht door vier doorgewinterde kamermusici met het doel om de complete cyclus strijkkwartetten van Beethoven uit te voeren. Het kwartet laat zich inspireren door de beroemde acteermethode ‘An Actor Prepares’ van Konstantin Stanislavsky en laat zich ook stilistische beïnvloeden door de historische opnames van de van de grote kwartetten van het begin van de 20e eeuw. 


Het kwartet, bestaande uit Rada Ovcharova en Eduardo Paredes (viool), Emlyn Stam (altviool) en Willem Stam (cello), trad veelvuldig op in Nederland en het buitenland en speelde meerdere keren live voor Radio4. 

Jeroen de Vaal
Jeroen de Vaal
tenor

Tenor Jeroen de Vaal werkte in verschillende operahuizen in binnen- en buitenland. Hij werkte met dirigenten als Marc Albrecht, Hartmut Haenchen, William Christie, Ivor Bolton en vele anderen. Ook werkte hij met verscheidene regisseurs zoals Pierre Audi, David Boesch en Klaus Guth. Jeroen de Vaal studeerde aan het conservatorium te Utrecht bij Eugénie Ditewig. Hij wordt op dit moment gecoacht door Margreet Honig en Valentin Jar.


Recent zong hij de rol van Don Curzio in Le Nozze di Figaro bij De Nationale Opera in een regie van David Boesch en onder leiding van Ivor Bolton, hetzelfde artistieke team waarmee hij in 2014 en 2015 bij de Bayerische Staatsoper in München werkte.

Jeroen is een veelgevraagd concertzanger en is dan ook regelmatig te horen in J.S. Bach’s Passionen, de Hohe Messe en het Weihnachts-oratorium. Ook staan oratorium-werken van Haydn, Mozart, Gounod, Rossini, Puccini en vele anderen op zijn repertoirelijst.

Op het gebied van kamermuziek is Jeroen regelmatig te gast bij Frommermann en samen met sopraan Tamar Niamut en pianiste Lineke Lever geeft Jeroen concerten met diverse lied en opera programma’s.

Toekomstige projecten zijn “Parsifal” (4e Knappe) in een regie van Pierre Audi olv Marc Albrecht en “Hondenhartje (Slau), een jeugdopera geregisseerd door Marcel Sijm. Beide producties zullen te zien zijn in Nationale Opera en Ballet te Amsterdam. 


Heleen Oomen
Heleen Oomen
klarinet

Heleen Oomen​ (1987) is een klarinettiste met als basis Amsterdam. Ze begon op haar tiende aan het conservatorium van Amsterdam bij de klarinetpedagoog Herman Braune, vervolgens sloot zij haar Bachelor en Master af bij resp. Harmen de Boer en Hans Colbers. Zij genoot masterclasses van o.a. Anthony Pay, Michael Collins, Sabine Meyer en Charles Neidich. Haar speelstijl wordt omschreven als lyrisch, speels en inventief. 

Ze ondervindt al jaren veel vrijheid en plezier in het samenwerken met gelijkgezinde zielen en doet dit vooral in de kamermuziekscène, zoals bij Stichting Club Classique en het collectief Mokum Symphony. Dit jaar speelt ze o.a. bij de  ‘Vrienden van de Kamermuziek’  (serie van pianiste Lestari Scholtes), The Amsterdam Salon (serie van violiste Rosanne Phillipens), de Brahms Salon (serie van violist Joan Berkhemer), het Zonnewende Festival en Kamermuziekfestival Schoorl. Heleen houdt van improviseren en doet dit graag bij literaire gelegenheden. Zo werkt ze regelmatig samen met dichter Huub Oosterhuis en werkt ze dit jaar samen met dichter Mischa Andriessen aan de literaire voorstelling ‘Nestelingen,’ waarin zij ‘Contrasts’ van Béla Bartok uitvoert en improviseert.

Joan Berkhemer
Joan Berkhemer
viool

Violist, dirigent en componist Joan Berkhemer studeerde viool in Amsterdam en Tel Aviv en won een veelheid aan nationale en internationale muziekprijzen. Als solist trad hij onder meer op met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Filharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Hij reisde de wereld over met het Klavier Trio Amsterdam, met pianiste Klara Würtz en celliste Nadia David, en als primarius (1994-1997) van het Daniel String Quartet. 

Een groot aantal cd’s met kamermuziek, solo-repertoire en vioolconcerten staat op zijn naam en is zeer goed ontvangen door onder meer de NRC, Volkskrant, Washington Post, LA Times en Harris Goldsmith, de invloedrijke criticus van de New York Times. 

In 1986 ontving Berkhemer een beurs van het Ministerie van Kunsten voor een studie orkestdirectie in Parijs bij Leon Barzin en Jean Fournet. Pas op 43-jarige leeftijd voelde hij zich rijp genoeg om te gaan dirigeren. Zijn debuut in 1995 bij de Italiaanse Opera Amsterdam met tien voorstellingen van “Cavalleria Rusticana en “I Pagliacci” was dermate succesvol dat hij uitnodigingen ontving van orkesten uit het hele land en daarbuiten. Hij dirigeerde de afgelopen jaren o.a. het Limburgs Symfonie Orkest, Het Nederlands Ballet Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het International Music Festival Orchestra Eilat, het Noord Nederlands orkest en Camerata Bern. Sinds 2011 is hij muzikaal directeur van de ‘Nacht van de Viool’ in het Museum van Oudheden te Leiden en leidt hij de Brahms Salon, een kamermuziekserie in de unieke aula van het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam.

Naast vioolspelen en dirigeren is Berkhemer actief als componist. Hij schreef veel kamermuziek, liederen, een operette in postmoderne stijl, en muziek voor film en tv en orkestwerken. Zijn unieke bewerking van de pianosonate van Liszt voor strijkorkest werd wereldwijd uitgevoerd door Camerata Bern en leidde tot staande ovaties in onder meer de New Yorkse Carnegie Hall.

Berkhemer heeft een levenslange fascinatie voor de invloed van de tijdgeest op het musiceren.
Mede daarom richtte hij zijn eigen orkest Mokum Symphony op.

Eduardo Paredes
Eduardo Paredes
viool

Boliviaans-Braziliaans violist Eduardo Paredes trad als solist en kamermusicus op in Het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall in Londen en diverse zalen in Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Slovakije,  Zweden, Spanje, Engeland en Zuid-Amerika. 

Boliviaans-Braziliaans violist Eduardo Paredes (1984) begon zijn muzikale studies in Cochabamba. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij naar Nederland om zijn studie voort te zetten, dankzij een beurs van de Rotary Club. Hij studeerde bij Hans Scheepers en Ofer Falk aan de jong talent klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2010 sloot hij zijn Masteropleiding summa cum laude af bij Misha Furman en Gordan Nikolic. Eduardo kreeg regelmatig coaching van Pinchas Zukerman, Robert Cohen en Pavel Vernikov. Zijn kamermuziekonderwijs kreeg hij van de leden van het Parkanyi Quartet en Dmitri Ferschtman. Ook heeft hij masterclasses gehad bij onder andere leden van het Alban Berg Kwartet, het Vermeer Kwartet en het Fine Arts Quartet. Hij speelde kamermuziek samen met Gordan Nikolic, Gary Hoffman, Per Nyström en speelt regelmatig met zijn vrouw, celliste Isabel Vaz en de leden van het Ysaye Trio.

Joël Waterman
Joël Waterman
altviool

Joël Waterman is een veelgevraagd kamermusicus en werkte samen met musici als Janine Jansen, Liza Ferschtman, Rian de Waal en Paolo Giacometti. 

Joël Waterman ontving zijn eerste vioollessen van zijn vader en zette daarna zijn vioolstudie voort bij de beroemde vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek te Hilversum. Begin jaren '90 studeerde hij aan de Universiteit van Bloomington, Indiana, bij Rostislav Dubinsky, waar hij tevens de Kreisler Award ontving. Daaropvolgend studeerde hij altviool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Marjolein Dispa, waar hij in 2002 summa cum laude afstudeerde.

Joël is sinds 1998 remplaçant bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Als gastaanvoerder werd hij uitgenodigd bij Amsterdam Sinfonietta, de Radio Kamer Filharmonie, de Philharmonie Zuid-Nederland en het Gelders Orkest. Van 2008 tot 2013 was hij lid van het Utrecht String Quartet. Ook is hij lid en mede-oprichter van het Ensemble Cameleon.

Lestari Scholtes
Lestari Scholtes
piano

Lestari Scholtes heeft zich in de afgelopen jaren geprofileerd als een veelzijdige pianiste, wat heeft geresulteerd in optredens in zalen als Carnegie Hall en prijzen zoals de Vriendenkrans van het Concertgebouw. Lestari gaf talloze concerten in Nederland en trad op in vijf continenten, zowel solistisch, in verschillende kamermuziekgezelschappen en met haar pianoduopartner Gwylim Janssens.

Lestari was te beluisteren op vele festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen-Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Kamermuziek Festival Amsterdam, het Tengiz Amirejibi International Music Festival, Almere Kamermuziekfestival, het International Piano Duo Festival Polen en Festival Classique.  

Sinds 2003 vormt Lestari samen met Gwylim Janssens het Pianoduo Scholtes & Janssens. Het duo trad op in vele Europese landen en in Israël, Georgië, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, Zimbabwe, Mongolië, Chili en Bolivia. In november 2010 kwam de eerste cd van het duo uit bij het label QuattroLive. In mei 2014 kwam de tweede cd ‘Paris!’ uit bij Etcetera Records, welke onder meer de Luister10 kreeg en met 5 sterren werd bekroond in het Nederlands Dagblad.  

Lestari trad meerdere malen op met het Brabants Orkest en het Israel Symphony Orchestra en werkte met dirigenten als Puhan Wang, Jacob Slagter, Hans Leenders, Micha Hamel en Roberto Beltran Zavala. Toekomstige engagementen in seizoen 2015-2016 zijn onder andere tournees naar Azië en de Verenigde Staten en solistische optredens met het Residentie Orkest, Domestica Rotterdam en het Holland Symfonie Orkest. 

Lestari begon op zevenjarige leeftijd met pianoles. Zij studeerde vanaf haar elfde jaar bij Ton Demmers aan het Brabants Conservatorium (jong talentklas) en sloot zowel haar bachelor- als masterexamen af bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Lestari won vanaf jonge leeftijd al diverse prijzen op concoursen als het Prinses Christina Concours en het Steinway Pianoconcours. Zij is vanaf 2009 jurylid bij de Ibla Grand Prize International Music Competition op Sicilië, Italië. Lestari gaf tevens vele masterclasses aan conservatoria wereldwijd. 

Lestari is initiatiefneemster en artistiek leider van de kamermuziekserie ‘Vrienden van de Kamermuziek’. Samen met Gwylim Janssens is zij oprichter en artistiek-zakelijk leider van het Pianoduo Festival Amsterdam.