De musici

Maak kennis met de musici van het seizoen 2020-2021!

Pianoduo Scholtes & Janssens
Pianoduo Scholtes & Janssens
piano

"If you listen to these two young people play music, you think that everything in the world will be all right" - Menachem Pressler, Beaux Arts Trio 

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest belovende pianoduo's van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm'.

Het duo staat bekend om zijn betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en hun intense en energieke optredens. Dit heeft hen concerten door heel Europa en in de Verenigde Staten, Dubai, Zimbabwe, Ethiopië, Georgië, Mongolië, Brunei, Singapore, Vietnam, China, Thailand, Maleisië, Indonesië, Cambodja, Japan, Korea, Myanmar, Chili en Bolivia opgeleverd. 

Hun concerten zijn zowel in het binnen- als buitenland uitgezonden op televisie en radio, waaronder Radio4, BBC3, Kol Hamusica (Israëlische radio) en Klara. Ook soleerden zij bij orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, het Brabants Orkest, Sinfonia Rotterdam en het Israel Symphony Orchestra. Het duo was te beluisteren op diverse festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen-Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Almere Kamermuziekfestival, Festival Classique, Gent Festival van Vlaanderen, en het International Piano Duo Festival Polen.

Het duo was winnaar van onder meer het prestigieuze Vriendenkrans Concours, het Concours Musical de France, het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 en IBLA Grand Prize International Music Competition en werd in 2010 uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het Jaar. Lestari en Gwylim zijn regelmatig jurylid bij diverse (inter)nationale concoursen. Ook gaven ze vele masterclasses aan diverse conservatoria wereldwijd. 

Het duo is initiatiefnemer en artistiek leider van het jaarlijkse Pianoduo Festival Amsterdam, dat in oktober 2013 zijn eerste editie beleefde. Daarnaast zijn zij artistiek leiders  van het Kamermuziekfestival Schoorl dat in juli 2020 zijn eerste lustrum zal beleven.

Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Samen hebben zij vele masterclasses gevolgd bij onder meer Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Victor Derevianko, Alon Goldstein, Peter Takács, Paul Lewis, Jean-Bernard Pommier en Menahem Pressler. Beiden begonnen hun opleiding in de Jong Talent Klas van het Brabants Conservatorium bij Ton Demmers. Lestari volgde haar Bachelor- en Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn; Gwylim rondde zijn Bachelorfase af aan het Fontys Conservatorium bij Ton Demmers en volgde zijn Masteropleiding aan het Codarts Conservatorium bij Bart van de Roer.

In November 2010 kwam hun debuut-CD uit met werken van Rachmaninoff, Debussy en Ravel, onder het label van QuattroLive. In mei 2014 kwam hun tweede cd ‘Paris!’ uit bij Etcetera Records met werken van Stravinsky, Debussy en Ravel. Deze cd werd zeer lovend ontvangen door pers en publiek, waaronder met een Luister10 en een 5-sterren recensie in het Nederlands Dagblad. Hun derde cd zal in het voorjaar van 2021 uitkomen. 

Yang Yang Cai
Yang Yang Cai
piano

Yang Yang Cai (1998) is één van de grootste pianotalenten van haar generatie, geprezen voor haar verfijning, esthetische vertolking, technische beheersing en controle van het geluid. begon op vijfjarige leeftijd pianolessen te volgen bij Noor Relijk. Op tienjarige leeftijd werd zij aangenomen in de klas van de vooraanstaande pianopedagoog Jan Wijn, bij wie zij gedurende tien jaar heeft gestudeerd. In mei 2019 behaalde zij haar Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam met uitmuntende beoordelingen. Yang Yang heeft talloze masterclasses gevolgd bij onder andere Boris Berman, Matti Raekallio, Mikhail Voskresensky, Jacques Rouvier, Dominique Merlet, Igor Roma, Frederic Chiu, Klaus Hellwig en Arie Vardi.


In 2008 behaalde zij de eerste prijs op het Steinway Piano Concours. Daarop mocht zij als negenjarige Nederland op het Internationale Steinway Festival vertegenwoordigen: ze speelde in de fameuze Laeiszhalle te Hamburg en ontving lovende recensies van de plaatselijke pers. In 2012 won zij opnieuw het Steinway Piano Concours. In 2013 behaalde Yang Yang de eerste prijs in de Junior Finale van de internationale Young Pianist Foundation (YPF) Concours, waar zij Mozarts Pianoconcert No. 14 uitvoerde met het Yehudi Menuhin School Orchestra. In 2017 verwierf zij de Classic Young Masters Award. Op 10 februari 2019 is Yang Yang uitgeroepen tot de grote winnaar van de prestigieuze Grand Prix Youri Egorov in de internationale YPF Piano Competition: een zware competitie met als hoogtepunt haar vertolking van het tweede pianoconcert van Chopin, samen met het symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Jean-Bernard Pommier. 

Yang Yang heeft inmiddels gespeeld in verscheidene belangrijke concertzalen waaronder het Concertgebouw Amsterdam, het Muziekgebouw aan ’t IJ, het DeLaMar theater en Koninklijk Theater Carré. Daarnaast nam zij onder meer deel aan The International Holland Music Sessions en Aspen Music Festival and School 2018 (VS). Ze volgde masterclasses in verscheidene landen waaronder Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Zij is een veelgevraagde gast op het Grachtenfestival Amsterdam, Festival Wonderfeel, Festival Jong Talent Schiermonnikoog en het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Ook heeft ze diverse keren opgetreden in de tv-programma’s DWDD en Podium Witteman. Met violist Shin Sihan en cellist Alexander Warenberg vormt Yang Yang sinds 2017 het succesvolle Amsterdam Piano Trio. In 2019 traden zij onder meer op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, met werken van Beethoven, Ravel en Shostakovich.

Yang Yang hecht veel waarde aan integere vertolking van composities waarin de muziek zelf centraal staat en een brug vormt tussen speler en luisteraar, en zij verkent bij ieder concert verschillende manieren om een connectie te maken met luisteraars die boven woorden uitstijgt. Zij is altijd op zoek naar nieuwe manieren om betekenis te geven aan muzikale programma’s, bijvoorbeeld door samen te werken met kunstenaars en musici in andere genres, en door zich actief te blijven verbreden, bijvoorbeeld met masterclasses zoals Frederic Chiu’s ‘Deeper Performance Studies.’ Ook heeft Yang Yang een affiniteit met Franse en Russische muziek. Via een eerlijke en open manier van musiceren wil Yang Yang aan een breed publiek laten zien dat muziek een taal is die iedereen spreekt.

Yang Yang heeft financiële ondersteuning mogen ontvangen van onder andere het VandenEnde Foundation, Ars Donandi, het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, Muziekfonds Stringendo en het Dr. Hendrik Muller Fonds.

TRIO 258
TRIO 258
pianotrio
TRIO 258 bestaat uit Eduardo Paredes (viool), Leonard Besseling (cello) en Lestari Scholtes (piano), drie bevlogen musici met een rijke kamermuziekhistorie in binnen- en buitenland. Het pianotrio vormde zich in 2015 in een sfeervolle repetitieruimte aan de Keizersgracht 258 te Amsterdam. Inmiddels trad het trio op in zalen als Concertgebouw Amsterdam, TivoliVredenburg, de Opera van Bordeau (Frankrijk) en op festivals als het Storioni Festival. 

Het trio vond elkaar in hun passie voor kamermuziek, geïnspireerd door opnames van oude meesters als Heifetz, Rubinstein en Piatigorsky, en hun zoektocht naar het verenigen en completeren van elkaars muzikale persoonlijkheden. 

Duo Marieke Vos & Camiel Boomsma
Duo Marieke Vos & Camiel Boomsma
klarinet-piano duo

Marieke Vos (klarinet) & Camiel Boomsma (piano) vormen sinds 2019 een duo. Dit seizoen richten zij zich op een programma rondom de Italiaanse componist Ferruccio  Busoni en Johannes Brahms. Onlangs maakten zij verschillende opnames in o.a. het  Wilminktheater in Enschede en op NPO Radio 4 en speelden zij o.a. in de Willem Twee  Toonzaal in Den Bosch. In 2021 verschijnt het debuutalbum van dit duo. 

Marieke Vos (klarinet, 1990) is veelvuldig te horen op internationale concertpodia en festivals. Als kamermusicus en soliste is zij naast de concertpodia in Nederland, België en Frankrijk  regelmatig te horen op NPO Radio 4, te zien op Brava TV en speelde live bij Podium  Witteman op NPO 2. Daarnaast is zij te horen op festivals zoals het Gergiev Festival in Rotterdam, het  Grachtenfestival in Amsterdam en het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht. Marieke  is oprichtster van het Nederlands Kamermuziek Ensemble.  

Marieke is artistiek leider van het Paltz Kamermuziekfestival en de kamermuziekserie in het Herman van Veen Arts Center, gelegen op Landgoed de Paltz te Soest. Op 13 & 14 juni 2020 zou de derde editie zijn van het festival, i.v.m. het Coronavirus wordt dit een jaar verschoven.  

In juli 2016, 2018 en 2019 maakte zij een tour door Frankrijk met het Nederlands Kamermuziek Ensemble in samenwerking met componist Carlos Micháns.  

Marieke Vos kreeg haar eerste klarinetlessen van haar vader Kees Vos. Vanaf haar twaalfde  volgde zij klarinetlessen bij klarinettist Jan Jansen in Rotterdam. Marieke studeerde in 2013 af aan het conservatorium van Amsterdam bij Harmen de Boer.  Na haar studie in Amsterdam volgde ze les bij verschillende klarinettisten waaronder Sharon Kam in Hannover.  

Marieke is prijswinnaar bij het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Marieke speelt op een Leitner & Kraus klarinet, gebouwd in 2007, deze klarinet kon zij met  behulp van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in haar bezit krijgen.   

Camiel Boomsma (piano, 1990) is een van de meest veelbelovende pianisten van deze tijd. Hij wordt geprezen door internationale pers en publiek. Boomsma heeft op vele grote nationale en internationale podia en series opgetreden, waaronder het Concertgebouw in  Amsterdam, het prestigieuze Schloss Elmau, Teatro la Fenice in Venetië en St. John's Smith square in Londen.  

In juli van dit jaar zou hij zijn tweede solotour door China maken. Deze werd helaas vanwege  de corona crisis afgezegd.  

De Wagner-reis van Camiel Boomsma heeft wereldwijd zeer veel indruk gemaakt. In 2013  maakte hij een gedurfd albumdebuut met onbekende pianotranscripties. Zijn opnames  Transcriptions for piano en Porazzi voor Etcetera Records ontvingen vele lovende kritieken in o.a. BBC Music magazine (5 sterren), Diapason (4 sterren), Trouw, NRC, De Volkskrant, Luister  Magazine, Classica e.a.  

De Volkskrant schreef over zijn album 'Musings' met o.a. Chopin-uitvoeringen: 'aan Boomsma's vingers klee` fluweel'. Onlangs kwam zijn vierde album uit bij Challenge Records  onder de titel 'The Innermost Side'. 

New European Ensemble
New European Ensemble

Het New European Ensemble werd in 2009 in Nederland opgericht door gepassioneerde internationale musici. Het ensemble werd in de pers bejubeld om haar ‘fantastische’ (NRC) en ‘exemplarische uitvoeringen’ (Volkskrant) en werd geprezen als ‘een van de beste ensembles van Nederland’ (Nieuwe Noten).  Vooraanstaande componisten waaronder Kaija Saariaho, Magnus Lindberg, Mark Anthony Turnage, Bright Sheng en Anna Thorvaldsdóttir werken met de groep.

De missie van het ensemble is om hedendaagse en 20e-eeuws repertoire op een aangrijpende en laagdrempelige wijze te presenteren voor een breed publiek. Daarom wordt vaak gezocht naar combinaties met film, literatuur, dans, theater en beeldende kunst.


Befaamde componisten uit binnen- en buitenland schrijven opdrachtwerken voor de groep zoals Mark Anthony Turnage, José Maria, Anna Thorvladsdóttir, Guo Wenjing, Carlo Boccadoro, Martijn Padding en Klas Torstensson.

Het New European Ensemble speelt in alle vooraanstaande concertzalen en theaters in Nederland waaronder het Concertgebouw, Muziekgebouw aan’t IJ en Theater Carré in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, Tivoli Vredenburg in Utrecht en de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Ook is het ensemble regelmatig te horen bij belangrijke festivals in binnen en buitenland waaronder Gaudeamus Muziekweek, November Music, Festival Vlaanderen, Shanghai New Music Week, Beijing Contemporary Music Festival en Svensk Musikvår en zijn er in de afgelopen jaren concerten geweest in onder andere Engeland, Zweden, Finland, Duitsland China, België, Duitsland en Italië.

Het New European Ensemble werkt ook regelmatig met componisten en musici in opleiding als partner van het Koninklijk Conservatorium en bij overige conservatoria in binnen- en buitenland.